Помічнику виконавця надано право доставляти документи в банк

Постановою Правління НБУ від 28.01.2019 № 23 внесено зміни в ряд нормативних актів, відповідно до яких, платіжні вимоги можуть доставлятися не тільки безпосередньо виконавцем або посильним, але також і помічником приватного виконавця.
Раніше, у разі крайньої необхідності, виконавець був змушений особисто везти платіжні доручення в усі банки боржника. Внесені зміни дозволять ще пришвидшити накладення арешту на кошти боржника.

Також, вказаною Постановою внесено зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах. Так, вказана Інструкція буде доповнена пунктом 1.26 такого змісту:

“1.26. Банк зобов’язаний під час відкриття або закриття рахунку фізичної особи перевірити наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників.
Банк зобов’язаний у встановленому законодавством України порядку повідомити орган державної виконавчої служби або приватного виконавця про відкриття/закриття рахунку клієнта – фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників у день відкриття/закриття рахунку.”

Повний текст Постанови Правління НБУ від 28.01.2019 № 23доступний на сайті НБУ. Постанова набрала чинності сьогодні 31 січня 2019 року.

За матеріалами Інтернет-проекту “Приватні виконавці”